Monthly Archives: January 2013

Bagaimana kurangkan pcb?

Kadang-kadang sakit hati jugak tengok payslip bulan-bulan kena potong untuk bayar cukai berjadual. Sebenarnya kita boleh kurangkan amaun pcb ni. Caranya update maklumat terkini kita terutama pertambahan anak dengan majikan. Jadi kadar pcb kita ikut amaun yang lebih rendah.

Tagged with: ,
Posted in individu

Bisness tadika

Mulai tahun ni banyak benefit diterima oleh pengendali tadika. Dengan insentif cukai yang diberi diharap tadika menyediakan tempat yang bagus untuk perkembangan minda kanak-kanak.

Tagged with:
Posted in Uncategorized

Belanja research and development

Bagi syarikat yang menjalankan r n d untuk menghasilkan barangan yang lebih baik, belanja tersebut boleh dituntut sebanyak dua kali jika tepati syarat. Maknanya atas seringgit yang dibelanjakan, syarikat boleh claim dua ringgit.

Tagged with:
Posted in syarikat

Apa nak buat dapat bila dapat surat lhdn?

Kena tengok perkara apa. Kalau audit pastikan pegawai yang akan datang benar-benar pegawai lhdn.nak pastikan senang je.telefon pejabat lhdn yang berkenaan. Bukan apa ini untuk mengelakkan penyamar.

Tagged with: ,
Posted in Uncategorized

Berapa jumlah gaji yang termasuk dalam lingkungan bercukai?

Jumlah gaji yang bercukai banyak bergantung kepada jumlah pelepasan yang dituntut. Pelepasan yang boleh dituntut adalah banyak. Contohnya  diri 9000, rawatan ibu bapa 5000, sambung belajar 5000, anak 1000, dan lain-lain. Kalau kita layak tuntut kesemua pelepasan yang ada, gaji

Tagged with: , ,
Posted in individu

Makan gaji v sole proprietor

Ada orang kata, orang yang lebih untung iaitu bayar cukai lebih kurang daripada golongan makan gaji. Memang betul pun. Makan gaji konsep dia ialah pay as you earn. Maknanya gaji potong untuk cukai tiap-tiap bulan. Dari segi potongan pula, makan

Tagged with: ,
Posted in Uncategorized

Apa nak buat bila gaji kena potong untuk tax?

Pertama tengok dulu berapa jumlah potongan. Adakah munasabah dengan gaji kasar. Jika ragu-ragu boleh semak dengan jadual potongan cukai di website lhdn.jika berlebihan, hubungi majikan kita untuk buat pindaan. Jika potongan cp38, semak terus dengan cawangan lhdn. Mana tau kot2

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized